Myten om musan från Odensjön talar om en ung och vacker kvinna som vandrar kring sjön och i dalen bredvid som numera kallas för Nackarpsdalen. I dalen växer ett stort träd. Man har kommit att tro att det är trädet från vilket Oden hängde sig nio hela nätter för att få visdomen för att kunna läsa runstenarna.

Hon tycker om att ligga på bryggan och njuta av de sista solstrålarna. Vattnets dova ljud söver henne tills fiskarnas tysta plaskande väcker henne. Ibland sover hon flera dagar och till och med flera år i sträck. Men när hon vaknar och reser sig är hon den samma som i stunden hon slöt sina ögon.

Ytterst få har lyckats se musan för hon är noga med att inte visa sig när det finns folk i närheten. Hon brukar vara klädd i en ljus klänning och gå barfota. Musans promenad är lugn och tyst. Ingenting verkar distrahera henne. Hon bara går, utan vila och utan att bli trött.

Man vet inte hur länge hon har funnits där i Nackarpsdalen och man vet inte om hon har ett hus där hon bor när hon inte promenerar eller sover på bryggan.

Vad väntar hon på? Är det Oden hon väntar på?

Ibland ekar det i dalen:
"Jag vet att jag hängde
på det vindiga trädet
nio hela nätter, nio hela nätter.
"